Skip to main content

Το Κομπότι στον Πόλεμο του 1897


Με αφορμή την Κρητική Επανάσταση του 1896 ξέσπασε νέος κίνδυνος. Η Τουρκία κήρυξε πόλεμο εναντίον της Ελλάδας στις 5 Απριλίου 1897.
Παρότι και η Ελλάδα τότε επεδίωκε παρασκηνιακά τον πόλεμο, όμως η ίδια βρέθηκε δυστυχώς ανέτοιμη για μια τέτοια αναμέτρηση. Δεν είχε κάνει καμία σοβαρή πολεμική προπαρασκευή. Με σώματα αντάρτικα στο Τουρκικό έδαφος και δύο ανοργάνωτες στρατιές στα σύνορα της Ηπείρου και της Θεσσαλίας άρχισε τον άνισο και δύσκολο γι’ αυτήν, πόλεμο. Τότε το Κομπότι έγινε στρατόπεδο των Ελληνικών δυνάμεων. Κομποταίοι, άλλοι ως αντάρτες και άλλοι ως στρατιώτες, έλαβαν μέρος στις μάχες της Ηπείρου. Οι Ελληνικές δυνάμεις, αποτελούμενες από στρατιώτες του συνταγματάρχη Μπότσαρη και αστυφύλακες του συνταγματάρχες Μπαϊρακτάρη, που επιτέθηκαν στις τουρκικές δυνάμεις του Οσμάν Πασά κατανικήθηκαν και υποχώρησαν.

Για τις αποτυχίες τα θλιβερά γεγονότα και τα παθήματα των Ελλήνων στην Ήπειρο, χαρακτηριστικά είναι, μετέπειτα, τα λόγια Κομποταίας γριάς. Μας τα διέσωσε ο ιστορικός και λογοτέχνης Διον. Κόκκινος, στο βιβλίο του «ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ», έκδοσης 1914, οίκου ΦΕΞΗ. «…-Πόλεμος γένιτι παιδάκι μ’. Μαννούλες θα κλάψινι. Αστόχησις του ενενήντα εφτά; Πάει κι ου Γεώργης του Παντελή».

Και συνεχίζει η γριά να μνημονεύει τα δεινά του 1897, τη διαδοχική προέλαση και υποχώρηση του στρατού μας στην Ήπειρο, το φόνο του Γριμπόβου και τον πνιγμό πολλών στον Άραχθο σε νύκτες πανικού. Ακόμα, πως πολλές μητέρες απ’ το Κομπότι πήγαιναν στη γραμμή, μέσα στο Τούρκικο, για να δουν τα παιδιά τους και να τους πάνε να φάνε και ρούχα ν’ αλλάξουν. Μάλιστα, μια απ’ αυτές πιάστηκε τότε απ’ τους Τούρκους και υπέφερε μαρτύρια τέτοια, που δεν έρχονταν καν στα χείλη της να τα πει, όταν αργότερα γύρισε μισότρελλη στο χωριό.

Διάταξη στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή της Άρτας 1897

Απ’ τα παραπάνω, φαίνεται καθαρά, ότι στον ατυχή αυτόν πόλεμο του 1897, που στοίχισε για την Ελλάδα πολλές απώλειες και βαριές πολεμικές αποζημιώσεις, το Κομπότι πρόσφερε κάθε θυσία.

Βιβλιογραφία

  • 1. Λάμπρου Τατσιόπουλου: Το Κομπότι Άρτης, εκδ. 1971
  • 2. Παπαρηγοπούλου Κ.: Επίτομος Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, εκδ. 1955
  • 3. Κόκκινου Δ.: "Προς τα σύνορα"
  • 4. Εγκυκλοπαίδεια "Ήλιος"
  • 5. Εγκυκλοπαίδεια "Των Νέων"
  • 6. Μιχαήλ Περάνθη: "Το εικοσιένα", εκδ. 1971
  • 7. Νικολάου Παπακώστα, Γυμνασιάρχη: "Προσωπικές Σημειώσεις"
  • 8. Αρχείο Ferdinand Noack