Skip to main content

Ρωμαϊκά - Βυζαντινά Χρόνια


Στα χρόνια αυτά η ζωή του Κομποτίου είναι γεμάτη περιπέτειες. Ταυτίζεται με τη δραματική ζωή της Ηπείρου που, κατά καιρούς, έπαθε μεγάλες καταστροφές από βάρβαρους λαούς.

Οι Ρωμαίοι, πολεμώντας τους Μακεδόνες, κυρίευαν την Ήπειρο και την κατέστρεψαν, το 167 π.Χ. Ο Στρατηγός τους Παύλος Αιμίλιος έσπειρε παντού τον όλεθρο και τον αφανισμό. Λεηλάτησε αφάνταστα, πυρπόλησε και κατέστρεψε. Εβδομήντα (70) πόλεις εξαφανίστηκαν τελείως και εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) Ηπειρώτες εξανδραποδίστηκαν και πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα. Τόση και τέτοια ήταν η ερήμωση της Ηπείρου, για την οποία ο Στράβωνας γράφει: "Ενστρατοπεδεύουσι αυτοίς Ρωμαίοι τοίς οίκοις, κατασταθέντες υπ΄αυτών (των Ηπειρωτών) δυνάσται" και αλλού. "τα κάστρα της και όλες οι οικοδομές της αφανίσθηκαν".

Συνεπώς την οδυνηρή αυτή μοίρα της Ηπείρου δοκίμασε και το "Παλαιοκομπότι". Το χωριό ερημώθηκε και οι λίγοι κάτοικοι έζησαν στα μετέπειτα χρόνια κάτω από την κυριαρχία των Ρωμαίων. Κατά τον Στράβωνα, πιθανόν το 32 π.Χ. να μεταφέρθηκαν και κάτοικοι των ΟΛΠΕΩΝ (μετέπειτα Παλαιοκομποταίοι) στη Νικόπολη της Πρέβεζας. Τούτο, εξηγείται από το γεγονός ότι, ο Οκταβιανός Αύγουστος, για να αυξήσει τον πληθυσμό της "υπό θαλάσσης ελισσόμενης Νικοπόλεως" μετέφερε περιοίκους και κυριότερα της Αμβρακίας. Έτσι, "η μεν ουν Νικόπολις.... χώραν έχουσα πολλήν και του εκ των λαφύρων κόσμου" συγκέντρωνε τότε τη ζωή όλων των Ηπειρωτών.

Στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας το Κομπότι δεν έπαυσε, να ζει με το όνειρο της αναδημιουργίας του. Όμως, νέα δεινά το περίμεναν. Στην Ήπειρο άρχισαν από τον 5ο μ.Χ. αιώνα νέοι βάρβαροι επιδρομείς, να προξενούν καταστροφές. Οι Βούλγαροι κατέστρεψαν την Νικόπολη (1040), οι βάνδαλοι "κατερήμωσαν την Ήπειρο από ανθρώπους και πράματα" και οι Νορμανδοί που κατέλαβαν μάλιστα και την Άρτα (1803) δεν υστέρησαν σε αγριότητα.

Πιο σκληρά δεινοπαθήματα υπέστη το Κομπότι γιατί βρισκόταν στο σταυροδρόμι αυτών των επιδρομών.

Με την ίδρυση του Δεσποτάτου της Ηπείρου σταμάτησαν οι βαρβαρικές επιδρομές, οι λεηλασίες και οι καταστροφές.

Βιβλιογραφία

  • 1. Κραψίτη Βασιλείου: Το ταξίδι στην Ήπειρο, εκδ. 1960
  • 2. Χατζηγεωργίου Θέμιδας: Το Δεσποτάτο της Ηπείρου, εκδ. 1962
  • 3. "Ήλιος": Νεώτερο Εγκ. Λεξικό, Τόμος 9ος
  • 4. Εκδ. Οίκος Ελευθερουδάκη: Εγκυκλοπαιδικό λεξικό, τόμος 10ος
  • 5. Χαρίλαου Χαβέλα: Διαλέξεις (Α΄ το ιστορικό Κομπότι ...) 1976
  • 6. Παπαρηγοπούλου Κ.: Επίτομος Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, εκδ. 1955
  • 7. Λάμπρου Τατσιόπουλου: Το Κομπότι Άρτης, εκδ. 1971