Skip to main content

Ιερό Βήμα

Το Ιερό Βήμα καταλαμβάνει το ανατολικό μέρος και των τριών κλιτών του ναού.


Το Ιερό Βήμα καταλαμβάνει το ανατολικό μέρος και των τριών κλιτών του ναού. Στο μέσο του ευρύχωρου Ιερού Βήματος μεταξύ της Ωραίας Πύλης και της αψίδας της κόγχης βρίσκεται η Αγία Τράπεζα.

Αποτελείται από μια μεγάλη μονολιθική πλάκα διαστάσεων 1,40Χ1,60Χ0,10 μ. που στηρίζεται σε πεσσό.

Έως σήμερα δεν έχει ξεκινήσει ο καθαρισμός και την συντήρηση του ιερού βήματος το οποίο έχει σοβαρά προβλήματα στην στερέωση των τοιχογραφιών.

Δεξιά και αριστερά της αψίδας εγγράφονται στο πάχος του ανατολικού τοίχου οι ημικυκλικές κόγχες της προθέσεως και του διακονικού διαστάσεων 2,10 μ. ύψους, 1,30 μ. πλάτους (αρχικό) και 0,70 μ. βάθος

Οι τοιχογραφίες του ιερού βήματος

Στο τεταρτοσφαίριο της κόγχης του Ιερού Βήματος αποδίδεται μεγαλόπρεπα η Πλατυτέρα αγιογραφημένη κατά το λεγόμενο τύπο της Βλαχερνήτισσας.

Κάτω από την «Πλατυτέρα των Ουρανών» σε δυο ημιχόρια εικονίζεται η «Κοινωνία των Αποστόλων» σε μικρότερη ζωγραφική κλίμακα. Την παράσταση χωρίζει στη μέση το μικρό παράθυρο της κόγχης.

Στην κάτω ζώνη εικονίζονται συλλειτουργούντες οι Ιεράρχες.

Στην κόγχη της πρόθεσης έχουμε την εικονογραφική ερμηνεία του τροπαρίου «Άνω σε εν θρόνω και κάτω εν τάφω…».

Ο Εσταυρωμένος

Αξιόλογο κειμήλιο του ναού είναι και ο Σταυρός ο χρησιμοποιούμενος κατά την αναπαράσταση των Αγίων Παθών την Μεγάλη Παρασκευή.

Το σώμα του Χριστού, μικρών σχετικά διαστάσεων (μέγιστο ύψος 0,87 μ και πλάτος 0,67μ.), αγιογραφείται πάνω σε ξύλο που κόβεται περιμετρικά του σώματος. Εικονίζεται γυμνό, με μόνο το περίζωμα που διπλώνεται μπροστά στα πόδια του Χριστού και περιδένεται με φιόγκο στα δεξιά.

Η κεφαλή κλίνει προς τα δεξιά παρασύροντας σε ελαφρά κλίση και το υπόλοιπο σώμα.

Τα πόδια είναι καρφωμένα με ένα ήλο (καρφί) και τα χέρια  με τα σφιγμένα δάχτυλα καρφώνονται στις οριζόντιες κεραίες του Σταυρού σχηματίζοντας αμβλείες γωνίες, τεχνοτροπικά στοιχεία που προέρχονται από τη δυτική παράδοση.

Στο πρόσωπο απεικονίζεται η «άκρα ταπείνωση» του Κυρίου.

Η συντήρηση του εσταυρωμένου (σώμα) έγινε με δαπάνη της οικογένειας Γεωργίου Ι. Μποτέτσιου.